Belasting op Airbnb huurinkomsten

Airbnb is voor steeds meer woningeigenaren een incidentele of zelfs structurele inkomstenstroom geworden. En met nachtprijzen die op kunnen lopen tot hotelprijzen kan dit al snel een lucratieve inkomstenstroom worden.

Maar moet er ook belasting op Airbnb huurinkomsten worden betaald, en zo ja: wat voor soort belasting? In dit artikel zet Geld In Stenen de antwoorden voor je op een rij.

In het artikel “Belasting op huurinkomsten” beschreef ik dat huurinkomsten voor een tweede woning in principe vrijgesteld zijn van belasting. Voor tijdelijke verhuur via bijvoorbeeld Airbnb geldt echter dat deze inkomsten doorgaans wél belast worden.

Bij belasting op tijdelijke verhuur via Airbnb en soortgelijke platformen zijn er twee soorten belasting die een rol spelen: 1) gemeentelijke belastingen en 2) overheidsbelastingen.

Gemeentelijke belastingen

Gemeentelijke belastingen worden door iedere gemeente zelf bepaald waardoor het tarief per gemeente kan verschillen. De enige gemeentelijke belasting op tijdelijke verhuur zoals via Airbnb is toeristenbelasting.

Toeristenbelasting

Toeristenbelasting is een belasting die toeristen en zakelijke bezoekers van een stad per nacht betalen. Er zijn behoorlijke verschillen tussen de gemeentes: Amsterdam hanteert een tarief van 6% over de overnachtingsprijs terwijl Den Haag een vast tarief rekent. Via de website van jouw gemeente kun je het tarief opvragen. Ook kun je daar een opgaveformulier downloaden waarmee je de verschuldigde toeristenbelasting kunt opgeven en vervolgens afdragen.

Toeristenbelasting dient altijd afgedragen te worden, ongeacht of je incidenteel of structureel aan niet-ingezetenen verhuurt. Als je jouw woning in Amsterdam via Airbnb verhuurt dan regelt Airbnb dit automatisch voor je, maar in alle andere steden en via andere boekingswebsites moet je het zelf doen.

Overheidsbelastingen

Overheidsbelastingen zijn belastingen die door de overheid worden bepaald en overal in Nederland hetzelfde zijn. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen de volgende belastingen op tijdelijke verhuur bij jou van toepassing zijn:

Inkomstenbelasting

Als jij je privéwoning tijdelijk verhuurt dan speelt inkomstenbelasting een rol: 70% van de huurinkomsten geef je op bij je belastingopgave. Kosten die te maken hebben met de verhuur mag je aftrekken van de inkomsten. Over het netto resultaat betaal je het belastingtarief van box 1 (tussen 36,55% en 51,95%).
De belastingdienst heeft een pagina over belasting op Airbnb inkomsten geschreven die je hier meer informatie over geeft.

BTW

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het zijn dat je als Airbnb-verhuurder BTW (6%) dient af te dragen over je huuropbrengsten. De Belastingdienst ziet jou als een “ondernemer voor de BTW” als je méér dan 1 keer een bepaalde bedrijfsmatige handeling verricht, waaronder tijdelijke verhuur van je woning.

Als je BTW dient af te dragen, dan is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel noodzakelijk om een BTW-nummer te verkrijgen. Vervolgens kun je op kwartaalbasis de BTW afdragen.

Het goede nieuws is echter dat deze BTW pas een kostenpost wordt als je de drempel van € 1.883 aan BTW per jaar overschrijdt. Dit staat gelijk aan meer dan € 31.000 aan huuropbrengsten. De meeste Airbnb-verhuurders komen hier niet aan toe.

Vermogensbelasting

Als je een tweede woning pand verhuurt, word je door de Belastingdienst aangeslagen op het fictieve rendement dat je maakt op de waarde van je bezit. Dat is de zogenaamde vermogensbelasting.

Er is één uitzondering: als je tijdelijke verhuur bedrijft in je tweede woning dan wordt dit door de Belastingdienst gezien als actief vermogensbeheer. Daardoor vallen de huurinkomsten niet langer in box 3 (onbelast) maar in box 1, waardoor je het progressieve belastingtarief betaalt.

Het hogere rendement op tijdelijke verhuur wordt dan in één keer teniet gedaan door het betalen van belastingen!

De enige manier om dit te voorkomen is om een partij in te schakelen aan wie je de exploitatie uitbesteedt (boekingen, wisselingen van gasten, schoonmaak). Dan lever je doorgaans 15% tot 25% van je inkomsten in, maar dan is het restant vrij van belasting.


Tot zover dit artikel over de belasting op Airbnb huurinkomsten.

Ik kan me voorstellen dat je naar aanleiding hiervan nog vragen hebt over belastingzaken voor jouw persoonlijke situatie. Helaas is het onderwerp belastingen niet zwart-wit; het staat vaak open voor interpretatie.

Bij twijfel over je eigen situatie raad ik je altijd aan om een fiscalist in te schakelen. Ik heb dit zelf ook gedaan toen ik een zeer actieve Airbnb-verhuurder was, en hoewel zijn uurloon erg stevig was heeft me dit uiteindelijk geld opgeleverd. Daarnaast geldt ook dat regelgeving en fiscaliteiten constant in beweging zijn waardoor de hierboven beschreven informatie op het moment dat je ’t leest niet meer actueel hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *