Beleggen in een kluswoning

De huidige marktomstandigheden hebben geleid tot “all-time high” huizenprijzen. In dit artikel van Geld In Stenen beschrijf ik hoe je ook in deze tijd een slimme vastgoedaankoop doet door te beleggen in een kluswoning.

Wie op zoek is naar een koopje op de vastgoedmarkt komt op dit moment bedrogen uit: makelaars zijn zich bewust van het tekort aan betaalbare woningen en adviseren verkopende eigenaren om hoog in te zetten. Niet voor niets worden veel woningen boven de toch al forse vraagprijzen verkocht.

Voor beleggers is dit slecht nieuws: hoeveel hoger kunnen vastgoedprijzen nog gaan? In een overspannen markt betaal je voor je gevoel al snel te veel en is het rendement relatief te laag.

Beleggen in een kluswoning

Een manier om in de huidige tijd tóch een ondergewaardeerde woning te kopen die in waarde kan stijgen, is te beleggen in een kluswoning. Een kluswoning is een verouderde woning die niet meer aan de hedendaagse normen voldoet en waaraan je waarde kunt toevoegen door deze op te knappen (of dit te laten doen).

Als je de renovatie goed aanpakt zit er een “hefboom” op de investering: een opknapbeurt van bijvoorbeeld € 30.000 levert dan € 50.000 aan waardestijging op. Dat komt omdat veel particuliere woningkopers op zoek zijn naar een “turn-key” woning die klaar voor bewoning is, in plaats van een woning waar ze zelf nog aan moeten verbouwen. Voor een kant-en-klare woning hebben ze naar verhouding dus meer geld over! En dat biedt perspectieven voor een slimme vastgoedinvesteerder 😀

Aanbod van kluswoningen

Is het vinden van een kluswoning gelijk aan het zoeken van een speld in een hooiberg, of is er voldoende aanbod? Het goede nieuws is dat er in principe voldoende aanbod van kluswoningen is: door de vergrijzingsgolf komen veel verouderde woningen op de markt. Daar zitten regelmatig woningen tussen waar al tientallen jaren niks meer aan gedaan is. Ook voormalige huurwoningen zijn vaak behoorlijk afgeleefd als ze op de markt komen. Dit soort woningen is ideaal om in te beleggen als kluswoning.

De afbeelding hieronder is een mooi voorbeeld: een sterk verouderde keuken in een woning met veel authentieke elementen: hier kun je met een goede renovatie een erg aantrekkelijke woning van maken.

Anderzijds geldt dat ik persoonlijk de voorkeur geef aan woningen die een complete renovatie nodig hebben: nieuwe wanden, vloeren, plafonds, keuken, badkamer(s), aanleg van een CV-installatie en een opgefriste gevel. Met dit soort renovaties kun je de meeste waarde toevoegen (de hefboom op de investering is hier het grootst). En laat dit net het soort woningen zijn waar de concurrentie van andere investeerders groot is, zoals ik in de volgende paragraaf zal beschrijven.

Een kluswoning kopen

Als je een kluswoning wilt kopen dan wijkt dit op een aantal punten af van het kopen van een “kant-en-klare” woning.

Ten eerste is de concurrentie in het segment van kluswoningen erg groot.  Omdat investeerders op zoek zijn naar ondergewaardeerd vastgoed struinen ze de martk af op zoek naar koopjes. Als je een poosje actief bent in dit segment dan kom je bij elke bezichtiging dezelfde gezichten tegen.

Omdat kluswoningen erg in trek zijn, moet je snel kunnen schakelen als je zo’n woning wilt machtigen. Dat betekent dat je in principe iedere dag het nieuwste aanbod moet scannen, snel een afspraak moet maken met de makelaar om te bezichtigen en een goed bod moet neerleggen om kans te maken de woning te kopen. Dit laatste komt, afhankelijk van het animo, neer op dichtbij of hoger bieden dan de vraagprijs, geen voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring verlangen, en snel kunnen afnemen.

De meeste investeerders beschikken over liquide middelen, hebben een goed netwerk van makelaars, architecten en aannemers en handelen volgens bovenstaande principes. Als je slechtere aankoopvoorwaarden neerlegt dan jouw concurrerende investeerders, leg je het bij voorbaat af.

Tot slot doe je er goed aan om alvast een architect en aannemer te hebben opgelijnd die je kunnen adviseren over de mogelijkheden en de kosten zodra je een kluswoning op het oog hebt.  Je moet niet alleen snel kunnen handelen, maar ook een verbouwingsplan en kostenplaatje voor ogen hebben. Naarmate je dit enkele keren hebt laten doen, kun je daarna zelf een goede inschatting maken.


Samenvatting

Het beleggen in een kluswoning is erg aantrekkelijk en wint aan interesse vanuit particuliere en professionele investeerders. Maar het aankopen van een kluswoning is nog maar het begin. Om je beter op weg te helpen om een goede investering te doen, heb ik een uitgebreid stappenplan gemaakt.

Ik wens je veel succes als je besluit om te beleggen in een kluswoning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *