Investeren in vastgoed – 10 redenen

Als je twijfelt of je jouw vermogen voor een deel in vastgoed moet investeren, lees dan dit artikel: Geld In Stenen heeft niet minder dan 10 redenen op een rij gezet waarom je je geld in stenen moet steken!

Is er een beter onderwerp voor het eerste artikel op GeldInStenen.nl dan “10 redenen om in vastgoed te investeren”? Het zal je niet ontgaan dat ik veel potentie zie in vastgoed als manier om m’n vermogen in te beleggen en te laten groeien (waarom anders deze website?! ūüėČ )

Waar veel lijstjes op het internet niet verder komen dan 5 redenen, heb ik niet minder dan 10 voordelen voor het beleggen in vastgoed opgeschreven.

1. Vastgoed is tastbaar

De eerste reden is direct één van de belangrijkste redenen waarom ik mijn vermogen grotendeels in stenen stop: vastgoed kun je zien en aanraken. Hoewel niet iedereen dit belangrijk vindt, geldt dat wel voor mij.

Ik heb de afgelopen twintig jaar op verschillende manieren geprobeerd mijn spaarsaldo te laten groeien:

 • ik heb er naar gekeken terwijl het op een spaarrekening stond (veilig maar zonder effect)
 • ik heb het belegd op de beurs in aandelen, opties & obligaties (wisselend succes)
 • ik heb het uitgeleend aan anderen tegen een rente (banken doen dit veel beter)
 • ik heb zo nu en dan een gokje genomen (dom)

Al deze opties hadden één ding gemeen: het zijn investeringen waarin je weinig tot geen invloed hebt op de koersontwikkeling. Het enige dat je kan doen is toekijken en hopen op een positieve uitkomst. Winst kun je verzilveren waardoor je saldo groeit, maar het blijven cijfers op een beeldscherm. Leuk als het goed uitpakt, maar erg abstract.

Dan vastgoed: als je besluit om je geld te investeren in een woning voor de verhuur, kun je er van alles mee doen: je kunt het van top tot teen bekijken (er zelfs elke dag naartoe rijden als je wilt), het verbeteren (schoonmaken, schilderen, verbouwen), aan anderen laten zien, het zelf gebruiken of verhuren, mooier en waardevoller maken. Hierdoor heb je zelf deels invloed op de waardeontwikkeling. En minstens zo belangrijk: het bezit van een mooie woning kan je trots maken.

2. Vastgoed geeft gemoedsrust

Vastgoedbeleggingen die van de √©√©n op de andere dag enorm in waarde stijgen of juist dalen zijn zeldzaam. In tegendeel: de prijsontwikkeling van vastgoed gebeurt over maanden, zelf jaren, en is daardoor een vrij stabiele belegging. Dit¬†in tegenstelling tot bijvoorbeeld de beurs, waar de koersen volatiel zijn en reageren op allerlei ontwikkelingen. Voor iemand die niet over stalen zenuwen beschikt en ’s nachts een goede nachtrust wil, is vastgoed een interessant alternatief: je hoeft overdag niet voortdurend bij je internet-broker in te loggen om te kijken hoeveel procent meer of minder je portefeuille waard is geworden.

3. Vastgoed voorziet in een behoefte

Vastgoed is niet alleen voor kapitalistische beleggers: het voorziet in een behoefte. Ieder mens heeft een dak boven z’n hoofd nodig, en een groot deel¬† van de Nederlands huurt¬†een woning (3.3 miljoen huurwoningen of 43% van het aantal woningen). Hoewel het aantal huurwoningen procentueel al jaren gestaag afneemt,¬†zijn er grote groepen die nu en in de toekomst ergens moeten wonen en zich op de huurmarkt zullen begeven: studenten, starters, expats, sociale huurders, mensen die scheiden, ouderen, enzovoort. Met name in de grote steden zijn huurders nog steeds oververtegenwoordigd (Amsterdam: 80%, Rotterdam: 65%, Den Haag en Utrecht: 60%). Als je zorgt dat je vastgoed koopt op aantrekkelijke locaties en het goed onderhoudt, zal er ook op de lange termijn behoefte aan blijven bestaan.

4. Vastgoed geeft rendement tot aan je pensioen (en daarna)

Onder 3. beschreef ik dat vastgoed in een behoefte voorziet, nu en in de toekomst. Als je vastgoed van goede kwaliteit is, kun je continu blijven verhuren en heb je rendement tot aan je pensioen en zelfs daarna. Ik ben tijdens mijn loopbaan als vastgoedfinancier bij grootbanken meer dan eens particulieren tegengekomen wiens pensioenen in het niet vielen vergeleken bij de huurinkomsten die ze onbelast in Box 3 ontvingen. Op de lange termijn is vastgoed daarom een erg interessante investering.

5. Vastgoed geeft direct én indirect rendement

Wie vastgoed koopt doet dat over het algemeen voor het directe rendement: je wilt dat het meteen wat oplevert door het te verhuren. Omdat het bezit van vastgoed ook kosten met zich meebrengt, kun je deze huurinkomsten gebruiken om deze kosten mee te dekken.

De bonus in vastgoed is de waardestijging (het indirecte rendement): dit kan je totale rendement verder doen stijgen en daarmee erg lucratief maken. Helaas kunnen de meesten van ons niet in de toekomst kijken, en daarom is het kopen van vastgoed omwille van de waardestijging alléén niet aan te raden (tenzij je over bepaalde voorkennis beschikt).

6. Vastgoed beschermt tegen inflatie

Vastgoed vormt een goede bescherming van je vermogen tegen de inflatie (de waardevermindering van geld). In een degelijk huurcontract zit tegenwoordig standaard een artikel opgenomen dat je als eigenaar het recht hebt om de huursom jaarlijks te verhogen met het percentage van de inflatie. De huur stijgt daardoor mee met het prijsniveau, waarmee je voorkomt dat langzittende huurders na verloop van tijd een historisch lage (niet-marktconforme) huurprijs betalen en nooit meer vertrekken. Daarnaast kun je bij elke wisseling van huurder een verdere correctie of inhaalslag maken door de huurprijs te verhogen. Op deze manier stijgt het rendement en de waarde van je vermogen automatisch mee met het prijsniveau.

7. Vastgoed laat jou vermogen opbouwen

Met de constante huurstroom uit vastgoed kun je vermogen opbouwen, ofwel door af te lossen op de bijbehorende hypotheek ofwel door je spaarsaldo te vergroten. Een huursom bedraagt maandelijks met gemak ‚ā¨ 500 – ‚ā¨ 1.000, misschien zelfs meer. Dat zijn flinke bedragen die je netto¬†ontvangt naast je salaris of pensioen. Na aftrek van de kosten (houd rekening met gemiddeld 15% voor vaste lasten of reservering voor onderhoud) blijft er een mooi appeltje voor de dorst over.

8. Vastgoed leent zich voor een hefboom

Vastgoed heeft een hoge aankoopprijs, zonder meer. Om een woning aan te schaffen ben je al snel meer dan ‚ā¨ 100.000 kwijt, in de Randstad zelfs een veelvoud daarvan. Daarmee heb je een behoorlijk vermogen nodig dat de gemiddelde Nederlander niet gauw bij elkaar spaart. Voor veel beleggers reden om een hypotheek af te sluiten zodat men makkelijker over kan gaan tot de aankoop van vastgoed. Maar behalve dat een hypotheek je in staat stelt om – ongeveer – de helft te financieren, geeft¬†dit een bijkomend voordeel: een hefboom. De hefboom is een begrip in de beleggerswereld en stelt je in staat om met geleend geld een hoger rendement te behalen dan wanneer je alleen je eigen geld investeert.

Wacht even, dus als ik geld leen, kan ik méér geld verdienen dan wanneer ik alleen mijn eigen spaargeld investeer? Terwijl ik rente moet betalen over het geleende geld?

Ik weet dat het tegen de wetten van de logica ingaat, maar het antwoord op je vraag luidt “Ja!”. Lees er meer over in Hoe werkt een hefboom in vastgoed? als je me niet gelooft.

Dit is ook de redenen waarom professionele vastgoedbeleggers (bv. Donald Trump…) schulden hebben: het stelt ze in staat om m√©√©r vastgoed te kopen en zo hun rendement te verhogen.

9. Vastgoed heeft fiscale voordelen

Omdat de huurinkomsten uit een tweede woning vrij van belasting zijn (en de rente van de eventuele hypotheek evenmin aftrekbaar is), lijkt het alsof er geen fiscale voordelen aan een vastgoedbelegging zitten. Het tegendeel is echter waar en het trucje is vrij eenvoudig.

Laten we zeggen dat jouw privéwoning hypotheekvrij is en je nu overweegt om te investeren in vastgoed. Je hebt een woning op het oog en spaargeld waarmee je de helft van de aanschafprijs kunt betalen; de andere helft dient van de bank te komen. De meest voor de hand liggende optie is om de bank een hypotheek op je tweede woning te geven en zo tot de aankoop over te gaan.

Een betere keuze is echter om opnieuw een hypotheek op je priv√©woning te af sluiten, waarmee je de aanschaf van de tweede woning financiert. De Belastingdienst ziet dit als een eigenwoning-hypotheek waardoor de rentelasten¬†aftrekbaar zijn van je inkomen in box 1. De huurinkomsten blijven onbelast in box 3. Niet verkeerd, toch? De Belastingdienst betaalt als het ware mee aan je belegging ūüėÄ

Let op: deze constructie dien je goed te laten uitzoeken door je fiscalist en/of bij je hypotheekadviseur. De hypotheekrenteaftrek is beperkt tot 30 jaar en door recente regelgeving wordt deze periode jaarlijks ingekort. Helaas zal deze constructie daardoor uiteindelijk verdwijnen. Profiteer er nog van, zolang het kan!

Noot van de auteur: helaas gaat deze vlieger niet langer op….

10. Vastgoed is geen abracadabra

Vastgoed is allesbehalve abracadabra. Je hoeft niet bijzonder slim te zijn om actief te worden in het vastgoed. Wat helpt is dat je zelf een dak boven je hoofd hebt en je daardoor kunt voorstellen waar een woning voor de verhuur aan moet voldoen. Of misschien heb je ooit een woning gehuurd en heb je al enige ervaring met huren, al is het aan de andere kant van de tafel.

Als je (part-time) huurbaas wilt spelen kan het geen kwaad om je te verdiepen in alle zaken die met het investeren in vastgoed te maken hebben, maar gelukkig is er een website als Geld In Stenen die je van deze informatie kan voorzien ūüėČ


De bovenstaande 10 redenen zijn voor mij bepalend geweest om te kiezen voor vastgoed als investeringsdoel. Ik heb op verschillende manieren belegd in vastgoed (kopen om te verhuren, kopen om te verbouwen, kopen om te verkopen) en zal dit blijven doen.

Ik hoop dat je hiermee een goed beeld hebt van de talloze voordelen van vastgoed.¬†Veel succes, en stuur me gerust een bericht als je vragen hebt ūüėÄ

2 antwoorden op “Investeren in vastgoed – 10 redenen”

 1. Er staat een grote fout in het artikel!

  Als je (opnieuw) een hypotheek afsluit op je eigen woning, krijg je alleen hypotheekrenteaftrek als het geld in de woning gestoken wordt. Anders is het eenvoudigweg een consumptief krediet met onderpand.

  1. Beste Ronald,

   Bedankt voor je oplettendheid!

   Je hebt gelijk: je kunt geen fiscaal voordeel genieten door je beleggingswoning te financieren met een hypotheek op je privé woning. Ik zal punt 9 vervangen.

   Groet,
   Nanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *