Wat voor soort mensen belegt in vastgoed?

Vraag jij je af of je ’t in je hebt om in vastgoed te beleggen? Als je daaraan twijfelt, dan kan dit artikel van Geld In Stenen je misschien helpen om het antwoord daarop te vinden.

Als je dit artikel leest dan denk je waarschijnlijk al na over de aankoop van een tweede woning om te verhuren. En dan komt er opeens twijfel:

“Heb ik ’t in me om in vastgoed te investeren?”

Het is niet meer dan normaal dat je jezelf op bepaalde momenten afvraagt, of wat je aan het doen bent (of van plan bent) goed is. Een soort reality-check.

Bij de aanschaf van vastgoed gaat het doorgaans om grote bedragen. Als je eenmaal tot een aankoop bent overgegaan, is er geen snelle weg terug (of je moet geld weg willen gooien). Beter doe je er dus goed aan om van te voren te weten of jij het soort mens bent dat in vastgoed belegt.

Mensen die in vastgoed beleggen

Wat zijn dat dan voor mensen? Hieronder volgt een opsomming van de diverse mensen en situaties die ik tegengekomen ben:

 • Ouders wiens kind gaat studeren en die willen dat hun zoon of dochter in een goede woning in de stad komt te wonen. Voor de ouders is het fijn dat ze de maandelijkse huurbetaling aan een huurbaas uitsparen en in plaats daarvan vermogen opbouwen via de aflossing van hun beleggingshypotheek.
  Deze kosten kunnen deels worden terugverdiend door de andere kamers in de woning aan studerende vriend(inn)en van de zoon of dochter te verhuren. Na de studie zijn de ouders zo gewoon aan de huurinkomsten dat ze de woning aanhouden en aan een volgende lichting studenten verhuren.
 • Mensen die zo snel mogelijk een passief inkomen willen verdienen, zodat ze een belangrijke basis leggen voor hun toekomstige vermogen en hun geld voor zich laten werken.
 • Mensen die een tweede woning kopen voor eigen gebruik: een “pied-à-terre” in de stad voor wie buiten de stad woont, of juist andersom. Huurinkomsten spelen hier een ondergeschikte rol tenzij de leegstand telkens opgevuld wordt met tijdelijke verhuur via bijvoorbeeld Airbnb. De waardestijging na verloop van tijd speelt vaak wel mee in het besluit om een pied-à-terre te kopen.
 • Mensen die een vakantiewoning kopen aan de kust, op de Waddeneilanden, op een vakantiepark of in hun favoriete provincie. Naast hun eigen gebruik treedt een plaatselijke beheerder vaak op als verhuurmakelaar die de verhuur aan toeristen verzorgt.
 • Partners die gaan samenwonen en de overgebleven woning aanhouden omdat de relatie nog pril is. De leegstand wordt opgevuld met tijdelijke verhuur, bijvoorbeeld aan een expat, tijdelijk woningzoekende of via Airbnb-verhuur.
 • Mensen die een erfenis hebben ontvangen en opeens over een behoorlijk vermogen beschikken dat ze willen beleggen.
 • Mensen die teleurgesteld zijn in hun eigen  prestaties op de aandelenbeurs en een veiligere en minder volatiele strategie zoeken om hun vermogen te laten groeien.
 • Mensen die vrij vermogend zijn en zeer actief op de beurs, en die spreiding in hun beleggingsportefeuille willen aanbrengen door in hun geld deels in stenen te beleggen.
 • Gezinnen die voor hun carrière naar het buitenland gaan en hun eigen woning aanhouden voor als ze terugkomen. De periode dat men in het buitenland is, wordt de woning verhuurd. Na terugkomst gebeurt het niet zelden dat een nieuwe woning wordt aangekocht, en is men dermate gewend aan de huurinkomsten dat de woning een belegging wordt.
 • Mensen die zich ervan bewust zijn dat sparen één van de minst goede opties is om je koopkracht te behouden en je vermogen te laten groeien.
 • Mensen die kansen zien op een markt die zich al decennia lang bewijst.

Ik hoop dat je inmiddels hebt geconcludeerd dat mensen in allerlei soorten situaties overgaan tot het investeren in vastgoed. Sommigen doen het bewust om geld te verdienen, anderen belanden er min of meer toevallig in door te gaan verhuizen of samenwonen.

Kenmerken van vastgoedbeleggers

Om te investeren in vastgoed heb je geen speciale diploma’s of bovengemiddeld IQ nodig: ook jij kunt het doen! Toch zijn er bepaalde eigenschappen die je kunnen helpen om het in vastgoed (en in een hoop andere sectoren) te maken:

 • Gezond verstand
  Een dosis “boerenverstand” is geen overbodige luxe in een markt die regelmatig oververhit raakt. Het is niet moeilijk om je mee te laten slepen als er tijdens een bezichtigingsronde 50 potentiële kopers rondlopen of als je binnen 24 uur een aankoopbod moet neerleggen. Neem bij belangrijke beslissingen zoals biedingen de tijd en overleg met anderen voordat je overhaast te werk gaat en later spijt krijgt.
 • Omgang met mensen
  In het vastgoed ga je met veel mensen om, zeker met huurders. Hoe beter je verstandhouding met je huurders, hoe groter de kans dat ze jou en je woning met respect zullen behandelen.
 • Geduld
  Zoals ik eerder schreef heb je geduld nodig in het vastgoed: veel zaken nemen dagen, weken of zelfs maanden in beslag om te regelen. Door geduldig te zijn haal je het meeste rendement uit je investering.
 • Inlevingsvermogen
  Aan wat voor soort huurders zou je je woning willen verhuren? Wat zijn de kenmerken, eisen en wensen van deze doelgroep? Door je hier vroegtijdig in te verdiepen kun je zoveel mogelijk optimale beslissingen nemen zodat je de huurders vindt die je wilt.
 • Persoonlijke voorkeuren vs. optimale investering
  Het is makkelijk om je bij het aanschaffen, verbouwen of inrichten van een investeringspand te laten leiden door je persoonlijke voorkeuren. Beter is het om rekening te houden met de voorkeuren van de doelgroep op wie jij je wilt richten. In een studentenwoning leg je beter geen dure eikenhouten vloeren, terwijl een expat- of gezinswoning één of misschien zelfs twee badkamers nodig heeft met douche én bad. Je persoonlijke voorkeuren kunnen er soms voor zorgen dat je teveel geld uitgeeft aan de verkeerde dingen, of te weinig geld aan de juiste.
 • Creatief
  Vastgoed kan je op kosten jagen, met name als het aankomt op onderhoud,  reparaties en koop- en huurtransacties. Wie creatief is door bijvoorbeeld het eigen netwerk in te schakelen, kan aanzienlijk besparen op deze kosten. Ken je iemand in de buurt die handig is of hoor je via via dat iemand een nieuwe huurwoning zoekt? Via social media is tegenwoordig een hoop mogelijk.

Vastgoed is geen rocket-science: ik hoop dat je je hiervan bewust bent geworden na het lezen van deze post. Als dit het laatste zetje was dat je nodig had om te beginnen: fantastisch! Ik wens je een goede investering 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *