Woning verhuren aan expats

Expats bepalen voor een aanzienlijk deel de vraagkant op de huurmarkt, in grote delen van Nederland.  Maar wat zijn expats eigenlijk? En is het interessant om je woning te verhuren aan expats?

Expats zijn een begrip geworden op de Nederland huurmarkt. Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven en zodoende vestigen zich elk jaar tienduizenden expats ergens in het land. Volgens de statistieken wonen er gemiddeld zo’n 200.000 expats in ons land.

Wat is een expat?

Bij expats denken veel mensen aan buitenlandse gezinnen, van wie één van de partners tijdelijk is uitgezonden naar een Nederlands kantoor en hier voor enkele jaren woont. Hoewel dat vaak het geval is, is het begrip expat veel ruimer:

 • Behalve een volledig gezin kan een expat ook alleen een man of een vrouw zijn, of een koppel;
 • Een expat kan naar Nederland komen om voor een ander kantoor van zijn werkgever te gaan werken, of om op zoek te gaan naar een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever;
 • Een expat kan naar Nederland komen om zelf een bedrijf op te richten;
 • Het verblijf van een expat is meestal tijdelijk, variërend van één of enkele weken tot enkele jaren.

Zoals je inmiddels begrijpt is de ene expat de andere niet. Wat ze wel gemeen hebben is dat ze uit het buitenland komen, naar Nederland komen om te werken en hier meestal voor een tijdelijke periode zijn.

De voordelen van expat verhuur

Aan de verhuur van expats zijn enkele voordelen verbonden. Het is niet voor niets dat expats een populaire doelgroep onder makelaars zijn om een woning voor te zoeken. De voordelen van expat verhuur zijn in willekeurige volgorde:

 • Expats hebben vaak een iets hoger budget dan de gemiddelde Nederlandse huurder. Dat komt omdat hun werkgevers graag goed zorgen voor hun werknemers in het buitenland, en de kosten voor (een groot deel voor) hun rekening nemen.
 • Omdat de werkgever doorgaans de huur betaalt, heb je een goede kans dat je te maken hebt met een betrouwbare tegenpartij die de huur elke maand op tijd voldoet.
 • De meeste expats zijn nette mensen met een goede baan.
 • Omdat de grote steden van Nederland bekend staan om hun beperkte huuraanbod en hoge huurprijzen, stellen expats zich in op een hoger prijsniveau.
 • Expats worden tijdens hun verhuizing veelal begeleid door een Nederlands kantoor (een zogenaamd “relocation office”). Dit kantoor zorgt voor het aanleveren van de benodigde documenten en het tekenen van het huurcontract.
 • Omdat expats na een poos Nederland weer verlaten, zit je nooit te lang aan een huurder vast.

Deze voordelen maken dat eigenaars hun woning graag verhuren aan expats.

De nadelen van expat verhuur

Behalve voordelen kunnen er ook enkele nadelen zijn:

 • Als je een potentiële huurder uit Nederland op het oog hebt, is het soms mogelijk om bepaalde inlichtingen te verkrijgen over je huurder in spé. Misschien ken je mensen die meer over zijn of haar achtergrond weten zodat je je een goed beeld kunt vormen en op basis daarvan Ja of Nee kunt zeggen. Bij expat huurder is dat vaak niet mogelijk omdat ze voor het eerst in Nederland zijn.
 • De taal kan een barrière zijn op het moment dat een expat huurder jouw woning huurt en jij bepaalde dingen wilt bespreken of nodig hebt, of andersom.
 • Mensen uit andere landen en van andere culturen kunnen verwachtingen hebben die niet overeenkomen met die van jou. Leg daarom goed vast wat jouw huurders van de woning kunnen verwachten en van jou als eigenaar, en jij van hen. Dat voorkomt lastige discussies achteraf. Amerikanen bijvoorbeeld zijn gewend aan airco, terwijl in Nederland heel weinig woningen van airco zijn voorzien. Stel dat het zomers 30 graden wordt en zij verwachten van jou dat je een mobiele airco voorziet: ga je in op hun verzoek of niet?
 • Ook kan het voorkomen dat expat huurders jouw woning heel anders gebruiken, bijvoorbeeld door je meubilair te verschuiven, heel kruidig te koken of bepaalde middelen voor de schoonmaak te gebruiken . Ook daarin is het goed afspraken te maken en deze vast te leggen.

De meeste van deze punten hoeven geen nadelen te zijn, zolang je er goed over nadenkt en je er op voorbereidt.

Omdat expats over het algemeen een gewilde doelgroep zijn, hebben ze ook bepaalde verwachtingen van een woning.

Wat voor soort woningen zoeken expats?

Expats zijn vaak op zoek naar een bepaalde type woning. Ten eerste moet de woning  goed zijn gelegen ten opzichte van de bezienswaardigheden van de stad. Een expat wil in korte tijd het lokale leven en de lokale cultuur ervaren en een goede locatie helpt daarbij. Als je veel lokale attracties, restaurants en kroegen in de omgeving van je woning hebt dan werkt dit zeker in je voordeel.

Wat ook meehelpt is als je woning in een buurt ligt die populair is onder expats. Hierdoor maken ze snel nieuwe contacten met mensen die in dezelfde situatie zitten.

Dan over de woning zelf: voor expats die iets heel tijdelijks zoeken, is het een must dat de woning gemeubileerde is. Hij moet leefbaar zijn en de gangbare voorzieningen moeten aanwezig zijn. Daarnaast geldt: des te moderner de inrichting en afwerking, des te beter.

Voor expats die enkele jaren in Nederland verblijven, is een ongemeubileerde woning vaak een voorwaarde. Deze doelgroep krijgt vaak een verhuisbudget van hun werkgever zodat ze hun persoonlijke spullen over kunnen laten komen.


Ik hoop dat deze informatie je helpt om te besluiten of je jouw woning aan expats wilt verhuren, en hoe je dat kunt doen.

Eén antwoord op “Woning verhuren aan expats”

 1. Ik kan me voorstellen dat het begrip expat veel ruimer is. Het verhuren aan expats is prettig wanneer je niet wilt dat de huurders voor altijd in het pand blijven. Het klopt dat er expats zijn met een ruim budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *